Naturstig – strandlinje

Blunda och tänk dig att du står vid en strand, karg och stenig. Vågorna rullar in och sakta formar stenarna du står på. Blickar du utåt havet ser du mil med vatten, det är den Baltiska issjön. Bakom dig har du platåberget Billingen som sticker upp som en ö i havet.

Så såg det ut här för 10 000 år sedan. Denna strandlinje som går utmed hela Billingen kallas för högsta kustlinjen. På många ställen har här bildats klapperstensfält.

Ungefär på den blå punkten står Du!

Klapperstenar är mindre stenar som slipas runda mot varandra genom att de hela tiden rör sig, friktionen slipar stenarna. Det krävs vatten i rörelse och det tar lång tid innan de blir rundade och slipade mot varandra. Om strandens läge ändras, t.ex. genom landhöjning, kvarstår klapperstensfältet som ett vittne om den tidigare vattennivån.

Klapperstensfält bildades när kustlinjen låg här under den senaste istiden i samband med att platåbergen var isolerade öar i havet för ca 12 500–8700 år sedan. Havet som omgav var ömsom fyllt med saltvatten, bräckt vatten eller sötvatten, beroende på förändringar av isen och landhöjningen som följde efter. När isen efter den senaste istiden drog sig tillbaka bildades en stor smältvattensjö av sötvatten från den smältande inlandsisen – Baltiska Issjön. Detta var det första förstadiet till Östersjön.

Yoldiahavet kallas det stadiet i Östersjöns historia med bräckt vatten, som rådde efter det att den Baltiska issjön tömts och vattenytan sjunkit till dåvarande havsnivå. Allt vattenutbytemellan Yoldiahavet och Västerhavet skedde via sund i Mellansverige. Under den tiden invandrade saltvattenorganismer till Östersjön, bl.a. musslan Yoldia arctica, som gett Yoldiahavet sitt namn.

Yoldiahavet övergick sedan i Ancylussjön som uppstod ungefär 8700 f.Kr. när det inträffade en landhöjning så att förbindelsen mellan Yoldiahavet och Västerhavet blev allt grundare. Ancylussjön har fått sitt namn efter Ancylussnäckan som levde i denna tillfälliga sjö, en art som fortfarande förekommer i en mängd svenska åar. När du nu tittar ut över de mossbeklädda runda stenarna så ser du resterna av en gammal havsstrand där vågorna slipat stenarna runda!

Hela detta område ingår i Platåbergens Unesco Globala Geopark. Vill du grotta ned dig ordentligt så är deras hemsida en guldgruva! Mycket av denna text är hämtad från dem, samt bilderna.

TIPSPROMENAD – FRÅGA 4
Vad heter vår översta bergart?
1 – Urberg
X – Kalksten
2 – Diabas

Nästa – Ravinen, fortsätt rakt framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *